Kategoriler: Ekonomi

700 bin mükellef tespit ettik


Elde ettikleri kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik çok sayıda çalışmanın devrede olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, 700 bin mükellefin tespit edildiğini, 1 milyon mükellefe de hatırlatma yapıldığını bildirdi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI


AA

Kira gelirlerine ilişkin beyanların sona ermesinin ardından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok sayıda çalışmanın devreye alındığını söyledi.

Bakan Şimşek ayrıca GİB’in, bu yılın başından itibaren, elde ettikleri kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik çalışmalardan bahsetti.

Şimşek, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük ve haftalık gibi kısa süreli konutlar ile iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini söyledi.

“700 BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ”

Şimşek, kira tutarlarının gönderilmesi aşamasında da gönderim nedeni olarak “kira ödemesi” gerekçesinin seçilmesi gerektiğine işaret ederek, “Başkanlığımız, bankalardaki IBAN’lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller neticesinde, kira geliri eden yaklaşık 700 bin mükellefe gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içinde beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderdi.

Gayrimenkullerini kiraya verip de banka kayıtları içinde yer almayan mükelleflerin de tespit edilebilmesi amacıyla tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgilerden hareketle potansiyel olarak kiraya verildiği değerlendirilen yaklaşık 1,5 milyon konut nezdinde fiili denetim çalışması başlatıldı.” diye konuştu.

153,4 MİLYON LİRALIK CEZA İHBARNAMESİ DÜZENLENDİ

Bu çalışmada, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığı bilgisini veren Şimşek, kontroller neticesinde beyanname vermediği gerekçesiyle vergi dairesine çağrılanlar için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini bildirdi.

“400 BİN KİŞİ TARAFINDAN VERGİ BEYANNAMESİ YAPILDI”

Şimşek, ayrıca söz konusu mükelleflerden, bu çalışma sonrasında uyum göstererek kendiliğinden beyanname veren 46 bin kişi tarafından 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan edildiğini aktararak, şöyle devam etti:

Diğer taraftan, kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesine ve GİB Mobil’e eklenen ‘Kira bildirim formu’ ile kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgilerin kiracılar tarafından elektronik olarak Başkanlığa bildirilebilmesi sağlandı.

23 binden fazla kiracı tarafından bu form doldurularak kiralanan taşınmazlara ilişkin bilgi verildi. Tüm bu çalışmalar neticesinde beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi ve 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti.

“1 MİLYON MÜKELLEFE HATIRLATMA”

Şimşek, GİB’in, beyan döneminin sona ermesinin ardından bir kez daha, hem IBAN üzerinden hem de nakit olarak kira geliri tahsil ettiği halde beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan SMS’ler gönderdiğini belirterek, “GİB tarafından yapılan bu hatırlatmalara istinaden beyan döneminden sonra 95 bin 989 mükellef tarafından beyanname verilerek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulunuldu.

Başkanlık bu defa, kendilerine bilgilendirme yapılan ancak halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit etti. Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

PİŞMANLIKLA BEYANNAME VERİLİRSE, ZİYAI CEZA KESİLMİYOR”

Söz konusu mükelleflerin vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce Vergi Usul Kanunu’ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verme hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Mükellefler beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebiliyor.” dedi.

Kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu yıl yapılacak çalışmaların bir parçası olan kira denetimleri kapsamlı şekilde ve tüm ülke çapında yürütüldü. Elde edilen kazançların beyan döneminde doğru şekilde beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından önem taşıyor.

Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe açığını azaltıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi takipçisi olacağız.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Samsung Galaxy A52s artık üç ayda bir güncelleme alacak

Akıllı telefon pazarının başarılı oyuncularından Samsung, son dönemde güncelleme politikasını büyük oranda değiştirip yeni modellerine…

11 dakika ago

Van’da kaybolan Rojin Kabaiş’in yurttaki son görüntüleri ortaya çıktı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 13 gün önce kaybolan Rojin Kabaiş her yerde aranmaya devam ediyor.…

7 saat ago

CHP lideri Özgür Özel, anketlerdeki düşüşü kabul etti: 4,5 puan öndeyken, 3 puan öndeyiz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı ve parti gündemine dair açıklamalarda bulundu.…

7 saat ago

Beşiktaş’tan teknik direktör Bronckhorst hakkındaki ‘vasıfsız’ eleştirilerine sert tepki

Beşiktaş Kulübü, teknik direktör Giovanni van Bronckhorst hakkındaki çirkin ifadelere sert çıktı..Resmi bir açıklama yayınlayan…

7 saat ago

Almanya ekonomisi resesyon tehlikesiyle yüz yüze

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Alman hükümeti tarafından yayınlanan ekonomik büyüme raporuna…

7 saat ago

Salçalı yemeklere sakın eklemeyin: Kalbi çürütüyor

Salça, yemeklerin olmazsa olmazı...Hem renk hem de tat veren salça çeşitleri, birçok tarifte yer alıyor.Ancak…

7 saat ago

This website uses cookies.