Kategoriler: Ekonomi

Kırsal nüfusun oranı yüzde 23’e geriledi


TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bir açıklama yaparak, yerel seçimler öncesinde planlanan çalışmalara tarım ve hayvancılık yapanların da gözetilmesi gerektiğine dikkati çekti.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

AA

Dünya Bankası’nın verilerine göre 2014’te Türkiye nüfusunun yüzde 27’si kırsalda yaşarken, 2022’de bu oran yüzde 23’e geriledi.

Son yıllarda kırsaldan kente göçün hızlandığı göz önüne alındığında karşımıza ilk olarak kırsal bölgelere sosyal ve kültürel yaşantıyı geliştiren hizmetlerin götürülmesi gereği çıkıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu şartlarda belediyelerin, kırsal hayatın doğal yapısını bozmadan sosyal ve kültürel açıdan destek vererek, buraları yaşanılabilir hale getirmeleri gerektiğini aktardı.

Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden beklentilerini paylaştı.

Kırsal alana hizmet etme görevi

Türkiye’de kırsal alana hizmet etme görevinin 81 ilin 30’unda büyükşehir belediyelerinin, kalan 51 ilde ise il özel idarelerinin yetkisinde bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

Kanunla verilen görev ve yetkiler sonucu 2014 yılından bu yana büyükşehir belediyeleri tarımsal üretimin doğrudan içindedir. Geçen süreç içerisinde büyükşehir belediyeleri tarıma yönelik hizmet götürme birimlerini oluşturdu. Bu açılan birimler bölgeleri dahilinde tarıma ve kırsal alanlara yönelik çalışmalar yapıyor, destekler veriyor.

“Türkiye’de 23,9 milyon hektar tarım alanı var”

Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla 23 milyon 941 bin 709 hektar tarım alanı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

Toplam tarım alanının yüzde 55,7’si, yani 13 milyon 337 bin 897 hektar büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan 30 ildedir. 2014 yılında 30 büyükşehir belediye sınırlarında bulunan işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitki alanı toplamı 13 milyon 589 bin 850 hektardır. 2023 yılında ise yüzde 1,85 azalarak 13 milyon 337 bin 897 hektara geriledi.

Büyükşehirlerde tarım ve hayvancılık alanları

Şemsi Bayraktar, yerel seçim öncesinde belediyelerin yetki alanlarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

Ülkemizde tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekim alanlarının yüzde 56’sı, sebze bahçeleri alanlarının yüzde 68’i, meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanlarının yüzde 75’i büyükşehirlerde bulunuyor. Ayrıca büyükşehirlerde Türkiye sığır varlığının yüzde 54,8’ine, koyun varlığının yüzde 56’sına, keçi varlığının yüzde 56 buçuğuna ve kümes hayvanlarının yüzde 67’sine sahiptir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Apple yapay zeka işlemcisi geliştiriyor!

Son zamanlarda Apple, yapay zeka alanındaki çalışmalarını yoğun bir şekilde ilerletiyor. Geçtiğimiz haftalarda şirketin kendi…

2 saat ago

Lokanta ve kafeler için KDV düzenlemesi Resmi Gazete’de

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni düzenlemeye göre, lokanta ve kafelerde yüzde yüzde 8 olan KDV oranları…

5 saat ago

Meral Akşener aday olmamıştı! İYİ Parti’nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de Meral Akşener…

5 saat ago

Arda gelecek sezon takımda kalacak

Real Sociedad'ı deplasmanda 1-0 yendikleri maçın ardından konuşan Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, "Arda…

5 saat ago

Türkiye’deki enflasyonda ciddi düşüş bekliyoruz

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de seçim sonrası öngörülen mali sıkılaşmanın, para politikasının etkinliğini güçlendireceğini…

5 saat ago

Diyarbakır’da tıp öğrencileri kadavra üzerinde eğitim görüyor: ABD’den uçakla getirtildi

Diyarbakır Üniversitesi'nde tıp öğrencileri ABD'den getirtilen kadavralar üzerinde eğitim görürken, öğrenciler tıp eğitiminde kadavranın önemine…

5 saat ago

This website uses cookies.