Kategoriler: Ekonomi

Türkiye’nin tarımsal üretim programı nüfus artışına göre tasarlandı


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen yıl tarımla ilgili tüm yasal düzenlemelerinin bitirildiğini ve açıklanacak politikaların yeni nesillerce de kullanılacak kalıcılık içereceğini anlattı.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

AA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mersin’de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (MÜSİAD) “Topraktan Geleceğe” temasıyla düzenlenenTürkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi”ne katıldı.

Buradaki konuşmasında planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenleme çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Yumaklı, altyapı çalışmalarının yapıldığını, nisan ayı itibarıyla iç süreçlerin de bitirileceğini ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlanacağı belirtti.

“Hangi ürünü ne kadar üretmemiz ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir program”

Hem Türkiye’nin hem de ihracat yapılan ülkelerin ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretim planlamasını tamamlamaları gerektiğini dile getiren Yumaklı, şöyle konuştu:

Biz 2023’te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız. Tarımsal üretim planlaması, kabaca suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünü ne kadar üretmemiz ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir programdır, disiplin manzumesidir.

“Türkiye’nin 2050 nüfusu 105 milyon olacak”

Yumaklı, dünyadaki gelişmelerin, tarımsal üretimin stratejik öneminin daha çok hissedilmesini sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

Dünya nüfusu 2050’de 10 milyar olacak. Türkiye’nin 2050 nüfusu 105 milyon… Gelecek bir o kadar misafiri de düşünürsek 2050’de en az 210 milyonluk nüfusun gıda ve su ihtiyacını karşılamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Nüfus artışıyla birlikte iklim değişikliği, göç, birtakım daha önce adını hiç duymadığımız hastalıklar gibi hususların bizi kısıtlayacağını da düşünürsek buradaki risk faktörünü görmüş oluruz. Biz, bunların hepsini ‘yeni normal’ olarak niteledik ve Bakanlığımız bütün çalışmalarını buna göre dizayn etmeye başladı ve devam ediyor.

“Tarımsal üretim planlaması, suyu merkeze alarak yapıldı”

Yumaklı, Türkiye’nin “su stresi” altındaki ülkelerden olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

Tarımsal üretim planlaması, suyu merkeze alarak yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Bütün şehirlerin dinamiklerinin, üreticilerinin, üretici birliklerinin, ticaret odalarının, sivil toplum kuruluşlarının bu üretim planlamasının ilk safhasında çalışması üzerine bir model kuruldu. Daha sonra bütün bunlar Türkiye bazında konsolide edilerek Türkiye’nin üretim planlaması tamamlanacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Motorola ‘nın bir sonraki katlanabilir telefonu sızdırıldı!

Motorola, katlanabilir telefonlarıyla teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Son sızıntılara göre, 2024 için…

3 saat ago

Yargıtay Başkanı seçiminin 33. turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 33. tur…

6 saat ago

TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında ‘Deniz Gezmiş’ tartışması! Oturuma ara verildi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalar bölümünde…

6 saat ago

Beşiktaş – Ankaragücü – CANLI SKOR

Süper Lig'de beklentilerin çok altında kalan Beşiktaş, Türkiye Kupası yarı final rövanş maçında Ankaragücü ile…

6 saat ago

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan KDV ile ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir. Tebliğ ile KDV…

6 saat ago

Kök hücre ümit olmaktan çıkmalı

Koronavirüs aşısını bulduğu iddiasıyla gündeme gelen ve daha sonra sessizliğe gömülen Ercüment Ovalı, kök hücre…

6 saat ago

This website uses cookies.