Kategoriler: Ekonomi

Şanlıurfa’da yetişen balıklar ihracata gidiyor


Şanlıurfa’da Fırat Nehri’nde yetiştirilen balıkların ekonomiye olan katkısı açıklandı. Bölgede yılda 20 bin ton balık üretiminden beklenen ihracat gelirinin 100 milyon dolar olduğu bilgisi verildi.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

AA

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri’nde yetiştirilen balıklar, başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile hayatın hemen her alanında ilerlemelerin kaydedildiği Şanlıurfa’da, Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Birecik havzasında kurulan çiftliklerde balık üretimi yapılıyor.

Balık üretim tesislerini ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Üretilen balıkların ihracata katkısı 100 milyon dolar”

İç sulardaki Türk somonunun dünyayla rekabet edebilecek şekilde burada üretildiğini belirten Aksoy, şöyle konuştu:

Şanlıurfa’da yaklaşık 20 bin ton balık üretiyoruz. Ürettiğimiz bu balıkların ihracata katkısı yaklaşık 100 milyon dolar civarında. Türkiye’nin şu anda bu yıl ihracat rakamı 1 milyar 800 milyon dolar civarında. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesinden bu tarafa tarımın bütün sektörleri, balıkçılık da buna dahil üretim noktasında çok müthiş bir ivme kazandı. Biz stratejik alan olarak gördüğümüz için üretimin her kademesine destek veriyoruz.

Türk somonu ihracatı

Özellikle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Tarım ve Orman Bakanımızın gayretiyle inşallah gelecek yıl bu rakamı biz 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. İç sulardaki Türk somonu dünyayla rekabet edebilecek şekilde burada üretiliyor. Sağlıklı ve doğru bir şekilde de soğuk zincirle ihraç ediliyor.

Yüzde 75’e yakın hibe destekleri

Balık üretim tesislerine devletin destek verdiğini anlatan Aksoy, şunları kaydetti:

Bütün üretim tesislerine bizim hem kırsal kalkınma hem TKDK hem de Ziraat Bankası üzerinden yüzde 75’e yakın hibe destekleri var. Özellikle yavru üretimine büyük destek veriyoruz. Sadece Şanlıurfa’da biz geçen sene 33 milyon adet yavru balık üretip ve bunları iç sulardaki GAP bölgesindeki 9 tane ilimize verdik. Bunda 33 milyon balığın yaklaşık olarak 22 milyonu sazan balığı. Geriye kalanı da şabut balığıydı. Şabut balığı da Fırat’ın korunan ve özel türlerinden bir tanesi. Dolayısıyla bu üretim merkezi Bozova ilçemizde.

“Türkiye, Norveç’ten sonra dünyadaki en önemli ülke olacak”

Türkiye’nin en büyük üretim istasyonu. Dünyada da ikinci sırada. İnşallah bu işletmemizi de balık üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunarsak üretim noktasında da Türkiye herhalde Norveç’ten sonra dünyadaki en önemli ülke olacaktır. Türk somonu noktasında bir yere gelmiş olacağız.

“Balıkçılık sektörü son 20 yılda 80 kat büyüdü”

Balıkçılık sektörü olarak son 20 yılda 80 kat büyüdüklerini dile getiren Aksoy, şu bilgileri verdi:

Bu tabii devletimizin verdiği büyük teşviklerle oldu. Sadece iç sularda düşünmeyelim bunu. Kıyı balıkçılığı yapan, denizlerde de balıkçılık yapan bütün balıkçılarımızı teknelerinin boyunlarını büyütme, ekipmanlarını yenileme, ağlarını yenilemeyle ilgili devletimiz kredi verdi. O balıkçılarımız da bu noktadan çok faydalandılar. Türkiye balıkçılığı şu anda dünyayla rekabet edebilecek bir noktada.

“Somon balığının büyük bir kısmı Rusya’ya ihraç oldu”

Aksoy, Şanlıurfa’da üretilen somon balığının büyük bir kısmını Rusya’ya ihraç ettiklerine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

Bizim sadece Türkiye genelinde iç sularda somon balıklarımız 33 ülkeye gidiyor. Ama bizim Şanlıurfa’da Birecik Havzasında ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı Rusya’ya ihraç ediliyor. Ama Karadeniz’e gittikten sonra üç ay bunları tatlı su balığında deniz suyunda üç ay bekletilip orada da beslenip deniz somunu diye ayrı bir tescil alıp başka ülkelere de ihraç ediliyor. Özellikle Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde balıkla ilgili en çok üretilen il Şanlıurfa.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Düşük ışıkta çamur gibi görüntüye son! Canon EOS R1 özellikleri

Yeni Canon EOS R1, fotoğraf dünyasına bomba gibi düşecek yeni özellikleri ile geliyor. Tam kare…

9 saat ago

Bazı illerde gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları 4 gün yasaklandı

Van, İzmir, Mardin, Kars, Siirt, Batman ve Diyarbakır'da gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları, 4…

12 saat ago

Yeni anayasanın içeriği ne zaman belli olacak? Kurtulmuş tarih verdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasanın içeriğine ilişkin görüşmelerin ekim ayından itibaren başlayabileceğini belirtti. 45…

12 saat ago

Fenerbahçe potada çeyrek finale galibiyetle başladı

Basketbol Süper Ligi play-off çeyrek finalinde Aliağa Petkimspor'u mağlup eden Fenerbahçe, seride 1-0 önde. AA…

12 saat ago

Anadolu Grubu Özbekistan’da 4’üncü Coca-Cola fabrikasını açtı

Anadolu Grubu, bünyesinde bulundurduğu Coca-Cola İçecek (CCI) şirketiyle, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde dördüncü fabrikasını resmi olarak…

12 saat ago

Sivas’ta kenger bitkisinden elde edilen sakızın fiyatı çeyrek altını solladı

Kenger bitkisinin kök kısmından elde edilen kenger sakızının fiyatı çeyrek altını geçti, yarım altın fiyatına…

12 saat ago

This website uses cookies.