Kategoriler: Ekonomi

Türkiye dahil 9 ülkeye sermaye akacak


ABD merkezli kuruluş, aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelere sermaye akışının 200 milyar doları göreceğini söyledi. Bu miktar, son 10 yılın en yüksek seviyesini temsil edecek.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

AA & Ensonhaber

New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’ye sermaye akışıyla ilgili tahminini paylaştı.

Gelişmekte olan bazı ekonomilere 2013’ten bu yana en yüksek seviyede sermaye akışı olması bekleniyor.

Fitch Ratings, “Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak” başlıklı bir analize imza attı.

“Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda yer alan dokuz gelişmekte olan ülkeye odaklanarak en büyük gelişmekte olan piyasalara net özel sermaye akışlarındaki eğilimler incelendi.

Listede Türkiye de var

Bu ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı.

Analizde, Çin haricindeki gelişmekte olan piyasalara yönelik net sermaye akışları doğrudan yabancı yatırımlar, portföy öz kaynakları, portföy borçları ve banka akışları olmak üzere dört kategoriden oluştu.

Net sermaye akışı 200 milyar dolarla en yüksek seviyeyi görecek

Buna göre, gelişmekte olan piyasalarda gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme ve ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilere bağlı olarak, bu yıl gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışı 200 milyar dolarla 2013’ten beri görülen en yüksek seviyeye çıkacak.

Büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluşturuyor

Böylece, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları bu yıl güçlü şekilde toparlanarak bu ülkelerdeki GSYH’nin yüzde 2,2’sine ulaşacak.

Gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, yatırım destinasyonları arasında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişleri kaydeden ülkeler olarak öne çıkacak.

2007’de 408 milyar dolarla zirve yaptı

Söz konusu dokuz gelişmekte olan piyasaya sermaye akışı 2007’de 408 milyar dolarla zirve yaparken, bu rakam ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 5’ine denk gelmişti. Bu ülkelere sermaye akışı 2015’ten itibaren önemli ölçüde zayıflamıştı.

Gelişmekte olan dokuz piyasaya sermaye akışı son iki yıldır oynaklık gösterirken, 2022’de negatife dönmüş ve 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla Rusya’dan çıkışlardaki artışın etkisiyle yeniden toparlanma eğilimine geçmişti.


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

BYD ve Chery Türkiye için yatırım yapacak mı?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli otomobil üreticileriyle yatırım için görüştüklerini açıkladı.…

2 saat ago

Katlanabilir iPhone için Samsung UTG camı kullanılabilir

Apple ve Samsung’un bir süredir katlanabilir ekran teknolojileri için görüştüğü söyleniyor. Samsung tarafından geliştirilen katlanabilir…

14 saat ago

Şehit Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala son yolculuğuna uğurlandı

Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde silah kazası sonucu şehit olan 26 yaşındaki Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala,…

16 saat ago

Avukatın, başörtülü hakimler için ‘reddi hakim’ talebine Bakan Tunç’tan açıklama! ‘Soruşturma başlatılmıştır’

Ankara'daki bir davada sanık avukatının mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olmasının 'laikliğe aykırı'…

17 saat ago

Filenin Sultanları, İtalya’ya yenildi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nin ilk hafta üçüncü maçında İtalya'ya 3-1'lik skorla…

17 saat ago

CI Ratings Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu yukarı yönlü revize etti. ensonhaber.com Türkiye,…

17 saat ago

This website uses cookies.