Kategoriler: Ekonomi

Türkiye dahil 9 ülkeye sermaye akacak


ABD merkezli kuruluş, aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelere sermaye akışının 200 milyar doları göreceğini söyledi. Bu miktar, son 10 yılın en yüksek seviyesini temsil edecek.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

AA & Ensonhaber

New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’ye sermaye akışıyla ilgili tahminini paylaştı.

Gelişmekte olan bazı ekonomilere 2013’ten bu yana en yüksek seviyede sermaye akışı olması bekleniyor.

Fitch Ratings, “Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak” başlıklı bir analize imza attı.

“Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda yer alan dokuz gelişmekte olan ülkeye odaklanarak en büyük gelişmekte olan piyasalara net özel sermaye akışlarındaki eğilimler incelendi.

Listede Türkiye de var

Bu ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı.

Analizde, Çin haricindeki gelişmekte olan piyasalara yönelik net sermaye akışları doğrudan yabancı yatırımlar, portföy öz kaynakları, portföy borçları ve banka akışları olmak üzere dört kategoriden oluştu.

Net sermaye akışı 200 milyar dolarla en yüksek seviyeyi görecek

Buna göre, gelişmekte olan piyasalarda gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme ve ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilere bağlı olarak, bu yıl gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışı 200 milyar dolarla 2013’ten beri görülen en yüksek seviyeye çıkacak.

Büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluşturuyor

Böylece, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları bu yıl güçlü şekilde toparlanarak bu ülkelerdeki GSYH’nin yüzde 2,2’sine ulaşacak.

Gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, yatırım destinasyonları arasında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişleri kaydeden ülkeler olarak öne çıkacak.

2007’de 408 milyar dolarla zirve yaptı

Söz konusu dokuz gelişmekte olan piyasaya sermaye akışı 2007’de 408 milyar dolarla zirve yaparken, bu rakam ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 5’ine denk gelmişti. Bu ülkelere sermaye akışı 2015’ten itibaren önemli ölçüde zayıflamıştı.

Gelişmekte olan dokuz piyasaya sermaye akışı son iki yıldır oynaklık gösterirken, 2022’de negatife dönmüş ve 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla Rusya’dan çıkışlardaki artışın etkisiyle yeniden toparlanma eğilimine geçmişti.


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Realme 13 Pro serisi özellikleri onaylandı!

Geçtiğimiz haftalarda realme, yeni duyuracağı telefon serisinin yani Realme 13 Pro ve 13 Pro+ modellerinin…

6 saat ago

Rize’ye muhteşem bir cami inşa edeceğiz

Memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kent merkezine büyük bir…

11 saat ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘belediye borçları’ sözlerine Özel’den dikkat çeken yanıt! ‘Çöp toplayamaz hale getirecekmiş! Kendi ellerimle toplarım’

CHP Bursa İl Başkanlığını ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıklamalarda bulundu. CHP lideri,…

11 saat ago

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, açılış töreniyle başladı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, ev sahibi Fransa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği resmi açılış töreniyle…

11 saat ago

Mehmet Şimşek, G20 Maliye Bakanları toplantısında: Büyüme potansiyelimizi artıracağız

Mehmet Şimşek, G20 Maliye Bakanları toplantısındaki gündeme ilişkin X hesabında yaptığı paylaşımda Türkiye'nin kazanımlarını kalıcı…

11 saat ago

İşte dikkat etmesi gereken yaş grupları

Aşağıda yer alan önlemler, sıcak havaların etkilerini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Bu önlemleri özellikle…

11 saat ago

This website uses cookies.