Kategoriler: Sağlık

Uzmanlardan deri kanserleri için ‘güneşe dikkat’ uyarısı


Deri kanseri dünyada giderek artıyor. Uzmanlar da hava sıcaklıklarının arttığı bu zamanlarda güneşin deri kanseri üzerindeki etkisi konusunda uyarılarda bulunuyor.


YAZI ARASI REKLAM ALANI

İHA

Uzmanlara göre, deri kanserlerinin en çok görülmesi genetik yatkınlık ve güneş maruziyetinden ortaya çıkıyor.

Görülme sıklığı tüm dünyada giderek artan deri kanseri konusunda uyarılarda bulunan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ekinci, güneş ışınlarına fazla maruz kalındığı takdirde deri kanseri riskinin artabileceğine dikkat çekti.

“Deri kanserinin 3 farklı türü var”

Deri kanserinin 3 farklı türü olduğunu söyleyen Ekinci, şu uyarılarda bulundu:

Deri kanserleri tüm kanserler içerisinde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanserler arasında en sık deri kanseri görülür. Deri kanserleri üç tip olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan bazal hücreli karsinom kanser türü, deri kanserleri arasında yüzde 80’e yakın bir orana sahip olmaktadır. Seyir ve klinik olarak öldürücü bir kanser olmayıp tamamen yüzde 98’i herhangi bir yayılma göstermeksizin tedavi edilmesi gereken bir kanser türüdür.

Diğer kanser türü ise, skuamöz hücreli karsinom kanser türüdür. Bu tür de deri kanserleri içerisinde yüzde 20’ye yakın bir türdür. Bu kanser türü diğer kanser türüne göre ölüme sebep olma olasılığı yüzde 2 oranında daha yüksek. Aynı zamanda diğer organlara yayılma oranı da var.

“Erken tanının önemi büyük”

En az ve en kötü deri kanseri türü ise malign melanomdur. Daha çok genetik yatkınlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu tüm kanserler arasında ilk 5’inci sırada yer alır. Erken tanıda önemi çoktur.

“Güneşe çıkacaklar, güneş kremi kullansın”

Ekinci, beyaz tenli bireylerde bu kanser türlerinin daha çok görüldüğünü belirterek şu bilgileri verdi:

Bunun en büyük sebebi ise ultraviyole ışınına maruziyetin fazla olmasındandır. Vatandaşlar güneşin tam tepede olduğu vakitler dışarı çıkmamalı. Güneşe çıkacaklar ise muhakkak güneş kremi kullanmalı.

Tanısı biyopsi aldıktan sonra konuluyor

Deri kanserinin tedavi sürecini anlatan Ekinci, şu bilgileri kaydetti:

Bu kanser türünün tanısını biyopsi aldıktan sonra koyarız. Tanı konduktan sonra ilk tedavisi cerrahi işlem olur. Sonrasında onkologa gönderip destek tedavi aldırırız. Ama yüzde 90’ı cerrahi tedavi edildikten sonra hastalık biter.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)


Kaynak: ensonhaber.com

editor

Paylaş
Tarafından Yayınlandı
editor

Yakın Zamanda Gönderilenler

Katlanabilir iPhone için Samsung UTG camı kullanılabilir

Apple ve Samsung’un bir süredir katlanabilir ekran teknolojileri için görüştüğü söyleniyor. Samsung tarafından geliştirilen katlanabilir…

3 saat ago

Şehit Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala son yolculuğuna uğurlandı

Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde silah kazası sonucu şehit olan 26 yaşındaki Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala,…

6 saat ago

Avukatın, başörtülü hakimler için ‘reddi hakim’ talebine Bakan Tunç’tan açıklama! ‘Soruşturma başlatılmıştır’

Ankara'daki bir davada sanık avukatının mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olmasının 'laikliğe aykırı'…

6 saat ago

Filenin Sultanları, İtalya’ya yenildi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nin ilk hafta üçüncü maçında İtalya'ya 3-1'lik skorla…

7 saat ago

CI Ratings Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu yukarı yönlü revize etti. ensonhaber.com Türkiye,…

7 saat ago

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Güneşli günlerde gözlerimizi UV ışınlarından koruyan güneş gözlüğünü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Güneş gözlüklerinin cam…

7 saat ago

This website uses cookies.